Skip to content

Avisrunden: Hellström rydder opp

oktober 19, 2010
  • Avisrunden er en fast tirsdagsspalte som tar for seg ukas anmeldelser i VG, Dagbladet og Aftenposten.

Det har faktisk gått ti år allerede siden Håkan Hellström sensasjonsdebuterte med Känn ingen sorg för mig Göteborg – og på den tida har han etablert seg som en av Skandinavias viktigste poeter og sangere.

Det er ikke nødvendigvis den euforiske glad-Håkan fra Kom igen Lena! som preger hans nye album, 2 steg från paradise. Det forhindrer likevel ikke anmelderne i de norske avisene fra å gå fullstendig bananas – både VG og Aftenposten triller seksere, mens Dagbladet gir skiva en femmer.

VG mener det er oppsiktsvekkende og bemerkelsesverdig at svensken fremdeles ikke har laget en dårlig skive:

Og at årets er hans mest avhengighetsskapende og definitivt beste

Tekstmessig er plata noe mer avansert og voksen enn tidligere, fra den selvbiografiske Dom där jag kommer från varför det är så, til Det dom aldrig nämner. Musikalsk er de åpenbare inspirasjonskildene (Springsteen, gammel soul, brasiliansk tropicalia) noe mer i bakgrunnen denne gangen, til fordel for et mer rendyrket hellströmsk sound.

At det funker skriver også Aftenpostens Robert Hoftun Gjestad under på:

Fra en norsk synsvinkel får vi vel si best i Norden. Ingen er som Håkan.

At Håkan Hellström får gode kritikker bør ikke komme som noen overraskelse på noen – heller ikke at uhyre populære Kings of Leon får tilsvarende hard medfart. VG trillet treeren i forrige uke, denne uka er det Aftenposten sin tur – mens Dagbladet mener deres nye album Come Around Sundown bare fortjener to øyne på terningen.

Kjempehiten «Use Somebody» førte til 11 millioner solgte album av forrigeplata, og bandet ble med det ukomfortable med egen suksess.

Likevel klarer de ikke gå bort fra standardformularet med enkel stadionrock – dog uten noen åpenbare pophits.Vi siterer Dagbladets Torgrim Øyre:

Bandet har gitt tydelig uttrykk for at de er ukomfortable med egen suksess, men samtidig klarer de ikke å distansere seg mer fra suksessformelen enn at de har fjernet de mest umiddelbare, insisterende poptendensene. Da sitter man igjen med en form for iscenesettelse av egen estetikk – det er ingenting som roper til deg bak innfatningen.

For øvrig denne uka: Torgny Amdam fra hardcorefavorittene Amulet solodebuterer – men har byttet bort hvesende gitarer til fordel for kunstrock i slektskap med Bowie, Suicide, Roxy Music etc.

Aftenposten og Dagbladet mener begge at Chameleon Days fortjener en firer på terningen, mens VG kaster treer.

Uansett anbefaler vi en titt på Torgnys fantastiske musikkvideoer, regissert av Emil Trier. Dette er for eksempel «The Only Game»:

Shakira er gigantisk både i den engelskspråklige og spanskspråklige delen av verden, og det er det sistnevnte segmentet som får sitt på hennes nye «The Sun Comes Out». Tema er sol og sommer, uten at plata (med unntak av singlene Loca og Rabiosa) får blodet til å bruse hos Aftenpostens Cecilie Asker. Hun kaster en treer.

To tips til alle spesielt interesserte til slutt: VG gir terningkast fem til den japanske popmagikeren Shugo Tokumarus Port Entrophy. Tokumaru lager leken og eksentrisk popmusikk av typen japanere ofte er gode på, med fantasifull eksperimentering og vanvittige innfall.

Dagbladets Torgrim Øyre har stålkontroll på hardere musikksjangre, og har denne uka plukket fram hardrockbandet Alter Bridge sitt nye album AB III, som han gir terningkast fem.

Bandet oppstod i restene etter Creed (noen som husker dem?) med ny vokalist i Myles Kennedy. Øyre skriver:

Kennedy er et naturlig midtpunkt med sin elastiske og klassiske rockrøst – ordet på gata er at han stod øverst på ønskelista til Jimmy Page da Robert Plant takket nei til Led Zep-gjenforetning.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: