Skip to content

Avisrunden: Gamlingene får grisebank

oktober 26, 2010

Til sammen har Elton John, Elvis Costello og Bryan Ferry solgt over 100 millioner album.

Men regnet i antall gode anmeldelser, får de lett aldrende herremennene alle grisejuling av en 21-åring fra Wyomissing, Pennsylvania denne uka. Velkommen til avisrunden – spalten der vi gjennomgår plateanmeldelsene i de viktigste norske avisene.

Taylor Swift – «Speak Now»
VG: 5
Aftenposten: 5
Dagbladet: 4

For utrente ører og øyne kan kanskje Taylor Swift framstå som enda et generisk, konstruert amerikansk countrypopprodukt – men da har man kanskje ikke fulgt godt nok med i timen. Swift har fra hun var 14 jobbet som profesjonell låtskriver for andre, før hun debuterte som soloartist i 2006.  Speak Now, hennes tredje album, vekker så godt som udelt begeistring hos norske anmeldere.

Morten Ståle Nilsen i VG triller for eksempel femmeren:

Swift fortsetter å «skrive sitt liv» med bråmoden emosjonell intelligens, denne gang fra en ung kvinnes synspunkt. «Speak Now» innfrir her og nå, og lover det beste for fremtiden.

Flere av anmelderne påpeker at Swift fremdeles låter som seg selv – hun lager stor og hypermelodiøs og smart country i Nashville-tradisjon, med tekster som omhandler eget liv – og gjerne om gamle kjærester. Det er imidlertid ikke mye spor av bitterhet i tekstene, skal vi tro Aftenpostens Helle Skjervold (som også gir plata en femmer):

Opplevelsene skildres ordinært, selv om stjernegalleriet hun har datet i aller høyeste grad er ekstraordinært. Slike låtskriveregenskaper gjør at du tror på henne, og at popen hennes blir en fin blanding av drømmeverden og enhver girl next door.


 

Bryan Ferry – Olympia
Dagbladet: 5
Aftenposten: 4
VG: 3

Bryan Ferry har både gjort mye fint og mye rart i sin solokarriere, og som frontmann i legendariske Roxy Music.

Dette albumet er et forsøk på å rette opp noen av feilskjærene. Ferry selv mener Olympia bør regnes som en oppfølger til Roxy Musics Avalon fra 1982. Det betyr modell (Kate Moss) på plateomslaget, og fornemme gjestemusikere som gamlekollega Brian Eno og David Gilmour.

Og det funker som bare fy, skal vi tro Dagbladets Fredrik Wandrup:

Her kan det danses, drømmes eller slappes av i en passende lounge. Og Ferry i silhouett med fortidas spotlights som motlys.


 

 

Elvis Costello – National Ransom

Dagbladet: 4
VG: 4
Aftenposten: 3

Evig produktive Costello fra Liverpool gjør hva pokker han vil, fra samarbeid med Anne Sofie von Otter til Allen Toussaint. Denne gangen (som på forrige plate) har han dratt til Nashville og produsent T-Bone Burnett, for å spille inn en skive inspirert av überamerikansk låtskrivertradisjon – jazz, americana, country og r&b, for å nevne fire spor plata tar.

Men, som Dagbladets Eirik Kydland påpeker:

Ikke overraskende er høydepunktene på plata sporene der han høres mest ut som seg selv: som i midtempo-rockeren Church Underground og råflotte The Spell That You Cast. Her synger han på sin hese, karakteristiske måte uten å prøve å ikle seg stemmen til en autentisk countrycrooner fra et lite sted i Tennessee.


Elton John & Leon Russell – «The Union»

Aftenposten: 5
Dagbladet: 4

Ukas siste gamlingutgivelse er det Leon Russell og Elton John som står for. De to legendene (superkule Russell var mentoren til en ung Elton John) har også fått med seg Brian Wilson og Neil Young som gjesteartister, mens produsent er ingen ringere enn T Bone Burnett.

Aftenposten rapporterer i sin femmer-anmeldelse:

Her fungerer alt ned til minste detalj. Det formelig gløder av samspillet, men best av alt: Låtene er av topp kvalitet (…). Årets store opptur.

Frister ingenting av dette? Her er ukas andre utgivelser som får god kritikk: VG kaster sekseren til Twin Shadow – et smart, melankolsk og tidvis funky enmannsprosjekt med base i Brooklyn. Referanser til Brian Eno, Prince og Talking Heads. Hør plata i Wimp.

Til neste uke kommer AfroCubism til Oslo – et musikalsk samarbeid mellom cubanske musikere (blant andre Eliades Ocha fra Buena Vista Social Club) og kolleger fra Mali. Dagbladet mener prosjektet oser av spilleglede og mange års innesteng energi, og gir terningkast seks. Hør plata i Wimp.

God lytting!

Reklamer
3 kommentarer leave one →
 1. Wolf permalink
  oktober 27, 2010 7:05 am

  Hei.

  Her er andre artister som dere bør lytte til,en av dem er Thomas Anders eller (Bernt weingurt)som han egentlig heter.
  Mannen bak stemmen i Modern talking har gått solo i mange år å har solgt i millioner.når han optrer så er det ikke bare noen tusen som kommer på hans konserter men 100.000 tusner.
  Hans siste album kom ut i mars i år heter strong men dessverre så kommer den ikke ut i Norge.Andre artister er Idol vinner fra 2006 Mark Medlock som har hatt sommer hit siden da vært år i Europa men for ikke høre han i Norge.Andre er Annemie Animalinstinkt.
  Sara Connor CC catch,Nena,er andre artister som ikke vi for høre eller se i Norge men som har enorm suksess i Europa å resten av verden.

 2. Werner F permalink
  oktober 27, 2010 11:16 am

  Men vil dama på 21 levere noe når ho nermer seg 70. Tvilsomt.
  Plata med Elton John og Leon Russell er bare helt topp. Så kan jo redaksjonen gå tilbake å høre hva disse to glimrende artistene leverte i sin tidlige ungdom.
  Klassikere som vil stå til evig tid !

 3. oktober 28, 2010 1:58 pm

  Jeg vil påstå at Bryan Ferry er verdens kuleste mann. Og jeg synes Olympia er en knallbra plate. Men så er Marcus Miller en annen av mine absolutte favoritter, og han har stått for veldig mye på det nye albumet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: