Skip to content

Countryrock – fra 60-tallet til i dag

november 8, 2010
Countryrock- gitar

Det var ingen selvfølge at tradisjonell countrymusikk skulle spille en viktig rolle for utviklingen av rocken i den motkulturelle og radikaliserte delen av 60-tallet.

Sammensmeltingen skulle ikke bare avføde noen fantastiske låter og album, men også oppnå stor popularitet. Med et knippe foregangsmenn i front hadde countryrocken geografisk sentrum i California. Gram Parsons skulle spille en nøkkelrolle i utviklingen av det han selv omtalte som “Cosmic American Music”: Som medlem av The Byrds på epokegjørende Sweetheart Of The Rodeo, i The Flying Burrito Brothers (med Byrds’ Chris Hillman) og selvsagt med sine egne soloalbum.

Buffalo Springfield var tidlig ute med å bruke countryelementer på sine album, og bandet var også utgangspunkt for en rekke “avleggere” innen sjangeren. Stilen nådde en kommersiell topp på midten av 70-tallet, da i en noe mykere form med desto bredere appell.

På 90-tallet skapte en ny generasjon artister igjen interesse for sjangeren. “I’m going where there’s no depression”, sang Uncle Tupelo på sitt første album i 1990.

Tittelen, No Depression, pekte tilbake til en låt med Carter Family på 30-tallet, og skulle bli synonymt med både en sjanger og et sjangerdefinerende musikkmagasin. Begreper som americana, alt-country, cowpunk og roots har også blitt benyttet for å framheve nyanser. Idealene var det autentiske, slik Uncle Tupelo påpekte, men med musikalske røtter i outlaw-country og countryrocken på 60- og 70-tallet, gjerne med en mer ”punka” holdning som markerte avstand til både kommersiell pop/rock og Nashvilles mer polerte sound. Uncle Tupelo og etterkommerne Wilco og Son Volt, Whiskeytown (med Ryan Adams på vokal) og The Jayhawks er noen de mest sentrale bandene.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: