Skip to content

Wimp-albumliste: Blue Note

november 12, 2010

Blue Note ble grunnlagt i 1939, og selskapets utgivelser følger jazzens utvikling gjennom etterkrigstidens USA, fra swingjazzen på 40-tallet via bopen og inn i post-bop og avantgarde/frijazz.

Musikalsk en av jazzens ledende, både i innhold og omfang, og preget av en visuell helhetstenkning gjør at Blue Note fremdeles appellerer til både øyne og ører. Det gjelder ikke minst deres 1500-serie, som grovt sett strakk seg fra 1953 til 1958, og som i første rekke omfatter klassisk bebop og hardbop – og noen av jazzens mest essensielle titler.

1500-seriens studioalbum ble i all hovedsak produsert av grunnlegger Aldred Lion eller Francis Wolff (også fotograf), designet av Reid Miles og ikke minst med Rudy Van Gelder som lydtekniker. Det sikret en helhet med stilfull eleganse og gnistrende produksjoner. Som husfotograf Wolff en gang uttalte: ”We established a style, including recording, pressing and covers. The details made the difference.”

Uten en fantastisk artiststall hadde dette selvsagt vært fånyttes. Blue Note tiltrakk seg mange av samtidens viktigste jazzartister, og de bidro ytterligere til å gi utgivelsene sine et løft ved å honorere artistenes øvingstid i forkant av innspillingene.

Her er utgivelser fra den flotte 1500-serien, kronologisk sammensatt, bestående av bl.a. John Coltranes Blue Train – hans første mesterverk som leder, Cannonball Adderleys Somethin’ Else – en av jazzens fineste. I tillegg, renommerte utgivelser fra størrelser som Miles Davis, Art Blakey, Lee Morgan, Sonny Rollins og Horace Silver. En enestående introduksjon til jazz med bred appell og lang holdbarhet, et gledelig gjensyn for kjennere og en skattekiste for musikkinteresserte.

Utover på 60-tallet gikk Blue Notes 4000-serie, som vi presenterer ved et senere tidspunkt.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: