Skip to content

Ukas Retro: «If I Should Fall From Grace With God»

desember 20, 2010

Hør «If I Should Fall From Grace With God» i WiMP

PoguesMed produsent Steve Lillywhite ved roret ble The Pogues’ neo-tradisjonelle irske sanger gitt et spesielt og tidløst preg på If I Should From Grace With God, uten at det gikk på bekostning av bandets intensitet. Albumet er en variert skattekiste med større musikalsk spenn enn bandet tidligere hadde vist – og det samme kan sies om Shane MacGowans hese stemme og ærlige poesi. Blant de mange høydepunktene er emigrantballaden ”Thousands Are Sailing”, som navnedropper den irsk-amerikanske kulturpersonligheten George Cohan og den irske poeten Brendan Behan, den fyrrige spanjolen ”Fiesta”, forlokkende tyrkerdans i ”Turkish Song Of The Damned” og politisk betonte “Streets Of Sorrow/Birmingham Six”. Fra den respektløse utblåsningen på tittelsporet, til den spøkefulle fatalismen i avsluttende ”Worms”, er If I Should Fall From Grace With God en kunstnerisk triumf som strekker seg langt forbi de britiske vertshusene som fostret The Pogues.

Hovedgrunnen til at vi valgte The Pogues som Ukas Retro nå før jul, er selvsagt ”Fairytale Of New York” – julelåta som ble en umiddelbar hit og med årene en tidløs juleklassiker som stadig rangeres blant tidenes beste i ulike kåringer.

”Fairytale Of New York” ble opprinnelig sluppet på single julen 1987, og er en duett med Shane MacGowan og nå avdøde Kirsty MacColl. Den kombinasjonen var et heldig utslag av Cait O’Riordans avskjed med bandet året før og det faktum at MacColls ektemann Steve Lillywhite produserte The Pogues. MacColl steppet inn for O’Riordan på en prøvetagning, og det fungerte så bra at hun ble foretrukket også på innspillingen. Kontrasten mellom Kirsty MacColls vakre stemme og Shane MacGowans slitne strupe gjenspeiles også i den kontrasterende poesien fra rennesteinen:

You’re a bum you’re a punk
You’re an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag you maggot
You cheap lousy faggot
Happy christmas your arse I pray god it’s our last.

Referansen til korgutta fra NYPD som synger ”Galway Bay” er for øvrig ren fiksjon.

”Fairytale Of New York” har med årene blitt covret en rekke ganger, av vidt forskjellige artister som Sinead O’Connor, No Use For A Name, Jesse Malin, Stars og Third Eye Blind. BBC har laget en dokumentar om låta, som er lagt ut stykkevis på YouTube:

Hør «If I Should Fall From Grace With God» i WiMP

Reklamer
One Comment leave one →
  1. Johan Vesje permalink
    desember 20, 2010 3:45 pm

    Dette var fantastisk. Den spilles alltid hver jul og er den flotteste julesang jeg vet om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: