Skip to content

Ukas retro – Phil Spectors julealbum

desember 22, 2010

22. november 1963 huskes først og fremst for drapet på president Kennedy, men det var også dagen A Christmas Gift For You ble utgitt – en av de mest populære juleutgivelsene noensinne.

Hør Phil Spector’s Christmas album i WiMP

Phil Spector var på dette tidspunktet allerede en anerkjent låtskriver og produsent etter hits som «Da Doo Ron Ron» med The Crystals og «Be My Baby» med The Ronettes (begge utgitt tidligere i 1963). Han kunne kjennes igjen ved sine innflytelsesrike «Wall of Sound»-produksjoner, virkningsfulle lydmurer som oser dramatikk. Sammen med Lester Sill dannet han plateselskapet Philles Records, et i hovedsak single-basert selskap, med bare et fåtall album. Ett av dem var A Christmas Gift For You.

Phil Spector's Christmas album Spector ønsket å kombinere julens høytid med popkunst, og lykkes til fulle. Hans strøkne produksjon, en artistrekke hentet fra stallen til Philles (The Ronettes, Darlene Love, The Crystals, Bob B. Soxx And The Blue Jeans), gjesteartister som Leon Russell og Sonny Bono og et låtutvalg som i hovedsak bestod av velkjente sekulære julesanger («Rudolp The Red-Nosed Reindeer», «Santa Claus Is Coming To Town», «Winter Wonderland») var likevel ikke nok til å gi albumet umiddelbar klassikerstatus. Men med årene har A Christmas Gift For You fått en posisjon som et av de virkelig store julealbumene, og artister som Bruce Springsteen og U2 har latt seg påvirke av disse tolkningene. All Music Guide omtaler den som «inarguably the greatest Christmas record of all time» og Brian Wilson har like gjerne omtalt den som sitt favorittalbum. Her er 13 sanger som burde dras fram hver eneste jul.

Hør Phil Spector’s Christmas album i WiMP

Reklamer
One Comment leave one →
  1. Pjotr permalink
    desember 23, 2010 8:41 pm

    Amen. Tiltredes. Whatever.
    (eller back to mono, som jeg synes å huske at det står på vinylcoveret)

    Når kompet på White Christmas setter inn, er det definitivt jul i stua. Skuldrene senker seg, humøret stiger et par hakk, og vi er i gang ….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: