Skip to content

Ukas Retro: The Joshua Tree

januar 6, 2011

The Joshua Tree (1987) hører du i WiMP

The Joshua TreeU2 hadde bygget seg opp en stor fanskare i løpet av første halvdel av 80-tallet, og bandets minnerike opptreden på Live Aid i 1984 befestet deres posisjon som et stadionband som kunne fenge massene uten å kompromisse med sitt eget uttrykk. Etter introverte og eksperimentelle The Unforgettable Fire i 1984 (produsert av Daniel Lanois og Brian Eno) og Live Aid vendte de seg mot røttene i amerikansk musikk. Joshua Tree er et vilt og vakkert sted i Mojaveørkenen, kjent i musikkulturen som et sted hvor The Rolling Stones, Donovan og Gram Parsons vanket (og hvor sistnevnte endte sine dager).

The Joshua Tree (1987) hører du i WiMP.

Interessen for amerikansk kultur stod sterkt i U2, ikke minst hos Bono, som her fant en nøkkel både som låtskriver og tekstforfatter: Inspirert av supermaktens sterkeste røster (Bob Dylan, Norman Mailer), fascinert av den kulturelle rikdommen og det mytiske landet, avmektig på vegne av dets ledere og konsekvensene av deres politikk. I sin søken etter en grunnleggende forståelse av det “amerikanske”, både det lovede og det virkelige landet, er Joshua Tree et naturlig referansepunkt for U2, musikalsk såvel som i åndelig, bibelsk betydning.

The Joshua Tree ble spilt inn hjemme i Irland, igjen produsert av Lanois/Eno, men denne gang med et åpnere lydlandskap rundt mer strukturerte låter. Resultatet ble en kombinasjon som ga U2 superstjernestatus, frontet av hitsinglene “With Or Without You”, “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” og “Where The Streets Have No Name”. Men det er i første rekke den gjennomgående stemningen og helheten som har gitt The Joshua Tree legendestatus. Umiskjennelig U2, men i større grad enn både før og senere, preget av gospel, blues og countrymusikk. I sitt forsøk på å “dismantling the mythology of America” lagde U2 et av rockehistoriens mest solgte og kritikerroste album.

 Last ned ”The Joshua Tree (Remastered)” i Musikkbutikken

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: