Gå til innhold

Ukas Retro: Paul’s Boutique

januar 21, 2011

Paul’s BoutiqueDa The Beastie Boys’ debutalbum Licence To Ill (1986) solgte til platina, ble de umiddelbart avfeid som onehit-wonders, en gjeng som aldri i verden ville klare å toppe den uventede suksessen.

Få var med andre ord forberedt på at Beastiene faktisk hadde noen helt unike ideer i ermet som ville ta hiphopen til nye kreative høyder. Men det var nettopp det oppfølgeren Paul’s Boutique (1989) gjorde.

Hør Paul’s Boutique i WiMP.

Innspilt i eksil i L.A. som en hyllest til hjembyen New York, er dette en fantastisk rap-fest over en episk og imponerende blanding av sammenvevede lydsnutter. Sampling fra en stor mengde kilder – Curtis Mayfield, The Beatles, Ramones, Led Zeppelin, filmmusikken til Haisommer etc. – er finurlig satt sammen av bandet selv i tett samarbeid med studiomagikerne The Dust Brothers.

Paul’s Boutique er et mesterverk bygget på vrakrestene av moderne popkulturuttrykk. Over disse halsbrekkende lydcollagene deler Mike D, Ad Rock og M.C.A. festlige fortellinger, brautende selvpromotering og rent pølsevev i en herlig miks av inspirert galskap. Tekstmessig har de faktisk aldri vært bedre enn her – ikke bare fordi vitsene er knivskarpe, men fordi de konstruerer fyldige fortellinger og stemningsfulle portretter, alt i en moderne ramme. Albumet ble i sin tid ansett som en flopp, men kunstnerisk regnes det som The Beastie Boys’ toppunkt.

Dessuten er albumet fylt av massevis med moro, uansett hvor mange ganger du har hørt det.

Hør også WiMP-redaksjonens egen legendeliste: Legende: Beastie Boys.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: